22. 1. 2024 – 15.00

OFF templja Rame

Audio file

Audio file
1. 12. 2023 – 17.00
Pregled kriznega obdobja Golobove vlade

Iz Komisije za preprečevanje korupcije, krajše KPK, so sporočili, da so morali začasno prekiniti preiskavo predsednika vlade Roberta Goloba. Kot razlog navajajo interese predkazenskega postopka, ki je v domeni državnega tožilstva. Golob je zahteval vpogled v spis o tej zadevi, kar je v postopku njegova pravica. Toda z vpogledom bi lahko Golob pridobil podatke tudi o ločeni preiskavi, ki jo zoper njega vodi tožilstvo. Posledično na KPK-ju premierju ne morejo zagotoviti vseh procesnih pravic, zato so postopek ustavili. KPK je proti Golobu sredi novembra uvedla preiskavo zaradi sumov kršitve integritete pri izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na notranjem ministrstvu, kar mu očita Bobnar. Predsednica republike Nataša Pirc Musar, pri kateri je kot svetovalka zaposlena Bobnar, je ocenila, da bi moral Golob v primeru potrditve kršitve integritete odstopiti. Časopis Dnevnik je zdaj neuradno pridobil študijo o smotrnosti obstoja neodvisne Komisije za preprečevanje korupcije, ki sta jo po naročilu poslancev lanskega aprila izdelali raziskovalki državnega zbora. Glavno sporočilo študije je, da v državah z najmanj korupcije posebnih neodvisnih organov za boj proti korupciji ni, ampak za to skrbita policija ali tožilstvo.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana poročajo o močno povečanem številu operacij poškodb, ki so posledica vremenskih razmer. Na urgenci naj bi v povprečju dnevno sprejeli okoli 250 poškodovancev zaradi zdrsa. Stanje na travmatološkem oddelku čez vikend je na novinarski konferenci pojasnil Matej Cimerman, predstojnik oddelka.

Izjava

Cimerman je dejal, da kljub stavki zdravnikov, ki še zmeraj poteka, delajo »ne na 100, ampak na 180 odstotkih«. Za opravljanje zimske službe, s tem pa za pluženje cest in pločnikov, ima ljubljanska mestna občina sklenjeno koncesijo z zasebnim Komunalnim podjetjem Ljubljana. Lastnica podjetja je družba MG Mind iz Bosne in Hercegovine, ki je januarja kupila nedokončan komercialni del Stožic. 

Audio file
3. 1. 2024 – 16.00
Kaj z rešitvami ob popolni zapori Dunajske prebivalcem pravzaprav sporoča župan Zoran Jankovič?

Direkcija za infrastrukturo je na razpisu za gradnjo nadhoda in postajne dvorane nad tiri glavne železniške postaje v Ljubljani prejela dve ponudbi. Ponudbi sta oddala družba VOC Celje in konzorcij podjetij ljubljanske gradbene podružnice Slovenskih železnic, Kolektorja, Cestnega gradbenega podjetja in GH Holdinga. Cenejša je druga ponudba, ki znaša skoraj 261 milijonov evrov. Direkcija za infrastrukturo je ob objavi razpisa novembra vrednost del ocenila na skoraj 167 milijonov evrov z davki. Cenejša ponudba je od tega za skoraj 100 milijonov višja. Če direkcija, ki sodi pod infrastrukturno ministrstvo, obe ponudbi oceni kot previsoki, lahko javno naročilo zaključi brez izbora in odpre nov postopek s pogajanji. 

Na Titovem trgu v Velenju so predstavniki Ljudske iniciative Velenje od občin v Šaleški dolini in od Komunalnega podjetja Velenje ter Termoelektrarne Šoštanj zahtevali ukrepe za znižanje cen toplotne energije. Na konferenci je predstavnica ljudske iniciative Sara Bajec napovedala tudi protestni shod.

Izjava

Od Komunalnega podjetja Velenje iniciativa med drugim zahteva preklic vseh januarskih položnic in znižanje cene toplotne energije, od Termoelektrarne Šoštanj pa znižanje cene toplotne energije na raven januarja 2022. Od občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki zahtevajo pričetek postopkov izločitve emisijskih kuponov iz cene toplotne energije, zmanjšanje davka na dodano vrednost ter nadomestilo za degradacijo okolja zaradi delovanja termoelektrarne in premogovnika. V Šaleški dolini so odjemalce toplote januarja presenetile višje cene položnic za decembrsko porabo. V Komunalnem podjetju Velenje trdijo, da niso povišali cen ogrevanja, višji zneski pa so posledica večje porabe toplote, višjega davka in rasti cen emisijskih kuponov.

Člani društva Inštitut 1. oktober in podporniki iniciative Glas upokojencev so ustanovili stranko Glas upokojencev. Za predsednika stranke so kot edinega kandidata izvolili nekdanjega župana Tržiča in nekdanjega poslanca Slovenske demokratske stranke Pavla Ruparja. Kot prvi cilj je voditelj zdaj formalnega upokojenskega satelita Slovenske demokratske stranke navedel udeležbo na evropskih volitvah, prav tako se želi udeležiti naslednjih državnozborskih volitev, za katere upa, da bodo še letos. 

Audio file
8. 1. 2024 – 17.00
V Parizu evikcije migrantov, Romov in študentov zavoljo olimpijskega spektakla

Na tuje. V Franciji je več deset tisoč protestnikov demonstriralo proti spremembam zakona o priseljevanju. Po uradnih podatkih je bilo po vsej državi na ulicah 75 tisoč protestnikov, samo v Parizu okoli 16 tisoč. Zakon med drugim olajšuje izgon tujcev iz države ter jim otežuje pridobivanje socialne pomoči. Za sprejem spremembe zakona se je stranka Renesansa predsednika Emmanuela Macrona  v parlamentu povezala z desnico, zato protestniki zakonu očitajo, da nosi sledove skrajne desnice. Macrona pozivajo, naj vloži veto na sprejetje zakona. Macron sam je spremembe zakona poslal v presojo ustavnemu sodišču. Po poročanju časopisa Le Monde, ki se sklicuje na neimenovan vir na notranjem ministrstvu, je okoli dvanajst členov zakona v nasprotju z ustavo. Sprejem rasističnega zakona je razklal tudi Macronovo stranko, zaradi česar je predsednik zamenjal več ministrov in izbral novega premierja. 

V Kamerunu se je začela prva kampanja cepljenja otrok proti malariji v Afriki. S pomočjo Svetovne zdravstvene organizacije bodo v naslednjih mesecih razdelili slabih 30 milijonov odmerkov cepiv v 19 državah podsaharske Afrike. Pri cepljenju bodo uporabili cepivo RTS,S, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija po 40 letih razvijanja odobrila oktobra lani. Cepivo so že uporabili na pilotnih programih v Gani, Malaviju in Keniji, kjer so zaznali 30-odstotno zmanjšanje simptomov bolezni. Zaradi malarije je v Afriki leta 2022 umrlo skoraj 600 tisoč ljudi. 

V Liberiji je prisegel nov predsednik Joseph Boakai. Nasledil je nekdanjega dobitnika zlate žoge za najboljšega profesionalnega nogometaša na svetu Georga Weaha, ki je bil na položaju od leta 2018. Boakai je Weaha na novembrskih volitvah premagal za manj kot dva odstotka glasov. Kot glavno nalogo si je zadal zmanjšanje revščine in korupcije.

Audio file
4. 1. 2022 – 17.00
Nacionalistični napadi na verske manjšine v Indiji

Indijski predsednik vlade Narenda Modi je otvoril nov hindujski tempelj, zgrajen na ruševinah mošeje Babri iz šestnajstega stoletja. Muslimansko mošejo so leta 1992 porušili hindujski nacionalisti, češ da je tri stoletja pred tem Mogulski imperij za izgradnjo mošeje porušil hindujski tempelj boga Rame. Otvoritev novega templja je Modijevo pihanje na dušo hindujskim nacionalistom pred spomladanskimi parlamentarnimi volitvami.

Guverner zvezne države Florida Ron DeSantis je izstopil iz tekme za republikansko strankarsko nominacijo za kandidaturo na predsedniških volitvah v Združenih državah Amerike. Po poročanju ameriške televizije CNN je razlog njegovega odstopa nizka podpora v zvezni državi New Hampshire. DeSantisu so ankete tam kazale šestodstotno podporo, za podporo republikanskih delegatov v zvezni državi pa bi potreboval najmanj deset odstotkov glasov. Veljal je za najresnejšega tekmeca nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, ki ga je zdaj podprl v tekmi za republikansko nominacijo. 

Foto: Getty Museum, public domain

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.