Božični sprehod po Ljubljani

Aktualno-politična novica
25. 12. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Za božični OFFsajd smo se tokrat sprehodili po Ljubljani in dali glas ulici. V mestnem jedru je decembra postavljenih dodatnih 50 sejemskih hišk z gostinsko ponudbo. Večinoma so odprte od desetih zjutraj do desetih zvečer, obiskovalce pa privabljajo tudi lučke in trije glasbeni odri. Največji je na Kongresnem trgu in je namenjen popularnejšim skupinam, pred SAZU-jem naj bi se zadovoljila malo bolj klasično uglašena ušesa, največja gneča in najbolj polno plesišče pa sta na tržnici, kjer slišimo nenavadno kombinacijo harmonike in Dalmacije.

Ljubljana under breakdown!
 / 31. 12. 2015

Okrasitev z lučkami je nadgradnja motivov, ki jih v Ljubljani gledamo že vrsto let. Večina žičnatih skulptur je Ljubljančanom že dobro znana, občasno pa se jim pridružujejo nove. Položaj oblikovalca okrasja je letos po smrti akademika Zmaga Modica podedoval njegov sin Urban. Našega prvega sogovornika okrasitev sicer ni navdušila.

Izjava

Mogoče nad okrasitvijo Ljubljane ostajamo ravnodušni predvsem Ljubljančani. Naš naslednji sogovornik, ki prihaja iz Domžal, okrasitev namreč ocenjuje precej bolj pozitivno. 

Izjava

Največ obiskovalcev sicer privabijo stojnice. Najbolj gre v promet kuhano vino. Cene se gibljejo okoli dveh evrov in pol, z malo pohajkovanja pa je moč najti tudi stojnico, kjer se lahko pogrejemo nekoliko ceneje. Med poobedki prevladujejo medenjaki in podoben cuker, za tiste, ki jim bolj kruli v želodcu, pa med sicer raznovrstno ponudbo vlada zimzeleni roštilj. Še vedno se na treh stojnicah dobi tudi pečen kostanj.

Prazn(ičn)a Ljubljana
 / 11. 12. 2018

Nekoliko manj je prometa pred stojnicami, kjer prodajajo vsakovrstne izdelke, ki jih te dni podtikamo pod božične smrečice. Najpopularnejši so rokavice, šali in kape, ki pa jim letošnja sezona ni preveč naklonjena. Naša naslednja sogovornica je sicer med prodajalci prava veteranka.

Izjava

Na koncu potepa po božični Ljubljani smo naleteli na sedaj že precej znan prizor na ljubljanskih ulicah, Janeza Cetina, ki med vikendi in prazniki tržnico obišče s svojimi nojevci. Najbolj znan je sicer afriški noj Francelj, tokrat pa je na sprehod peljal Nino, ki je nandujevka. Nanduji so nekoliko manjši sorodniki pravih nojev iz Južne Amerike. Za Cetinove ptice se sicer v tem času zanima tudi veterinarska inšpekcija, ki trdi, da so begosumne. S tem se strinjajo v kavarni hotela Slon, kjer Cekinove živali pozdravijo tudi za šankom. Tam smo smo posneli tudi kratek intervju, s katerim zaključujemo tokratni božični OFFsajd.

Pogovor z Janezom Cetino

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.