Enotnost levice protestov, nove Marx-majčke in tajni agenti skrajne

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
22. 3. 2013 - 10.15

Drage poslušalke in drage poslušalke, lepo pozdravljene v rubriki Napihovanje. Napihovanje je posebna in unikatna rubrika v slovenskem medijskem prostoru. Povsod drugod ponavadi slišite same neumnosti in laži s kančkom resnice, v Napihovanju pa je ravno obratno: slišite več ali manj samo resnico s kančkom laži in napihnjenosti oziroma napuhnjene samovšečnosti za povrh.

Avtor prvega odstavka, agent napihovanja 003, je celo zimo študiral in študiral slovensko vstajniško gibanje in prišel do ugotovitve, da se vstajniško gibanje cepi, da razpada na manjše enote, da znotraj njega prihaja do nestrinjanj, trenj, medsebojnih obtoževanj in bojev. In zakaj je temu tako, se je spraševal? Ugotovil je, da se je razkroj na manjše enote začel, paradoksno, natanko v trenutku, ko so nekateri začeli govoriti o tem, kako smo vsi pravzaprav enaki ter kakšno gibanje v svoji enosti je in kakšno bi moralo biti. Zakaj je tako, da postane nekaj razdeljeno takoj ko skuša biti enotno, se je spraševal, in se začel poglabljati v Heglovo dialektiko. K sreči smo ga ostali napihovalci spametovali, rešili smo ga iz zaprte sobe, namesto v dialektiko, smo ga preusmerili v prakso. Odločil se je, da mora v imenu enotnosti same nehati govoriti o enotnosti, da mora v vstajniško gibanje ponovno vnesti razprtije, razlikovanja in javna medsebojna obrekovanja. Ko smo ga opozorili, da dela točno to, kar detektira kot problem pri drugih protestnikih, nas je poslal brat Hegla.

Svoje raziskovalno delo je agent 003 začel pri Delavsko-punkerski univerzi, ki je včeraj na svojem Facebook profilu objavila, da lahko poleg novega, tako ali tako obveznega izvoda Kapitala za 60 evrov po želji kupite tudi majico z Marxovo podobico, ki stane 10-12 evrov. Majice je mogoče dobiti v vseh velikostih, vendar samo v eni, torej rdeči barvi.

Naš agent je zaradi te navidez zelo populistične poteze kontaktiral DPU, s katere pa so mu sporočili, da gre le za potegavščino – tudi oni so podobno kot naš agent ugotovili, da ukvarjanje s teorijo ne bo dovolj, zato so se želeli preizkusiti tudi v bolj praktičnih, performativnih praksah. S prodajo majic s podobico Marxa želijo javnost opozoriti na fetišistično naravo potrošništva kot na enega glavnih pogojev kapitalističnega izkoriščanja, na katero je, citiramo, »prvi opozoril nihče drug kot Karl Marx.« Navihano potezo in smisel za samoironijo s strani DPU ekipa napihovanja še kako pozdravlja.

V iskanju poskusov vsiljevanja poenotenja vstajniškega gibanja pa agentu 003 ni bilo treba prav daleč – odkril jih je pri sami novi mandatarki Alenki Bratušek, ki je za MMC dejala: "Še enkrat poudarjam, da bom praktično takoj po sestavi vlade skušala ali pa prosila te protestnike, da se usedemo za mizo in se pogovorimo, ker mislim, da je samo za mizo pravi prostor za pogovor." Toda ne skrbite, strah po prilaščanju protestov je odveč, saj so našemu agentu iz kabineta mandatarke sporočili, da to famozno omizje sploh ne bo namenjeno samo izbranim predstavnikom protestov, temveč se ga bodo lahko udeležili prav vsi. Ljubljanski župan Zoran Janković naj bi namreč za te namene ponovno obudil sodelovanje s Hildo Tovšak, s katero se lotevata novega mega gradbenega projekta – gradnje gromozanske mize, ki bo za povrh vsega omogočila najlepši Ljubljani še en zapis v Guinnessovo knjigo rekordov. Hilda Tovšak pa je ob tem tudi zatrdila, da bodo pogoji za makedonske gradbene delavce tokrat povsem korektno socialno urejeni – spali bodo namreč lahko kar za vele-mizo, za katero se bodo pozneje lahko tudi povsem enakopravno in po načelih neposredne demokracije potegovali za svoje plače.

Ko smo ravno pri mandatarjih, je vredno omeniti, da se je naš stari dobri Janez Janša odločil za akademsko kariero – do konca leta naj bi napisal dve novi knjigi in predaval po tujini, predvsem po elitnih levičarskih univerzah, pa tudi na simpoziju »skrajne metode emancipacije« skupaj z Žižkom in Julianom Assangeom, kjer bo predstavil prispevek z naslovom: »Zakaj potrebujemo za spontano enotnost vstaje na oblasti šovinistično desničarskega demagoga«. Res je, dragi poslušalci, naš agent 003 je odkril, da je naš Janez Janša pravzaprav agent mednarodne-elitne-tajne skrajno levičarske organizacije ter da je, kot bi temu morda rekel sam, pravzaprav »Stric iz ozadja«. V tem kontekstu se tudi ne zdi slučaj, da je bila enotnost vstaje pogojena ravno z njegovim mandatarstvom.

Ali so tovrstni tajni levičarski agenti tudi ekipa Povezanih s ŠOU v Ljubljani, ki na površini izgledajo kot mini neoliberalni tajkunčki, našemu agentu ni uspelo ugotoviti. Vendar se zadeve vsekakor zdijo tudi tu zelo sumljive: Najprej so s svojim prevzemom Zavoda K6/4 močno povezali mnoge akterje alternativne glasbene produkcije in ponovno vzbudili staro ljubezen do »naše legendarne ljube« štirke. Z zelo očitno korupcijo pa po drugi strani tudi uspešno ustvarjajo odlično vadbišče za mlade aktivistične raziskovalne novinarje, predvsem za tiste, ki se jim v resnici ne da preveč raziskovati. Da pa gre novemu vodstvu Zavoda K6/4 res za skrajno levičarstvo, morda še najbolj namiguje dejstvo, da se je v sredo v sedaj njihovi ljubi štirki v sodelovanju z ljubljanskimi anarhisti organizirala peta vstajniška skupščina. Namiguje pa se tudi, da bi utegnila biti naslednja skupščina že v klubu Cirkus.

Za konec povejmo še najpomembnejše: Sandri Bašič Hrvatin je uspelo najti osebno izkaznico. To pa je bilo tudi edino enoznačno dejstvo, ki ga je tekom raziskave odkril naš agent, ki se je zaradi vseh kurčevih preoblečenih dvojnih agentov in dvojnih negacij v družbeni realnosti raje vrnil nazaj v samoto brat Hegla.

Da ga ne fašete od zadaj, ampak od spredaj, poskrbi napihovanje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness