Še samozaposleni

Kulturna ali glasbena novica
1. 12. 2020 - 15.10

ZOOM ‒ V četrtek je združenje Asociacija na tiskovni konferenci ponovno opozorilo na položaj nesrečnikov, ki poskušajo pridobiti status samozaposlenega v kulturi s plačanimi prispevki. 

O zamudni obravnavi odločb za potrditev statusa samozaposlenega v kulturi
 / 13. 10. 2020
Nedavno smo poročali, da so nekateri prijavitelji po večmesečnem čakanju vendarle prejeli obe odločbi skupaj z zagotovilom, da jim bodo prispevki, ki so si jih tudi po pol leta plačevali sami, povrnjeni. Toda število posameznikov, ki se pri pridobivanju statusa in pravice do prispevkov za socialno varnost soočajo s težavami, se kljub temu ne zmanjšuje.

Poleti so se oglasili predvsem tisti, ki so pozorno prebirali pravilnike in takoj opazili, da niso prejeli odločbe, ki bi jim zagotavljala pravico do plačanih prispevkov. Zdaj pa so v ospredju predvsem tisti, ki so na podlagi neuradnega potrdila ministrstva, da sta jim bili obe vlogi potrjeni, živeli v lažnem prepričanju, da jim plačujejo prispevke. Tako so se mnogi znašli v položaju, ko sredi epidemije več mesecev niso imeli niti osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Asociacija trenutno beleži okoli devet primerov, vendar so prepričani, da jih je več.

V primeru bobnarja Enosa Kuglerja, ki je govoril na tiskovni konferenci, je strokovna komisija pri ministrstvu o njegovi vlogi dvakrat odločila pozitivno. Ločeno pozitivno mnenje je podala tudi Kulturniška zbornica Slovenije. Kljub temu je ministrstvo oziroma minister na koncu odločil drugače, češ da njegovo umetniško udejstvovanje ‒ večinoma sodeluje v skupinah ‒ ne zadostuje platoničnemu idealu Umetnika, ki ga komisija ni sposobna prepoznati. V negativni odločbi, ki jo je kljub trem pozitivnim odločitvam komisije in zbornice prejel Kugler, pa ni bil priložen ocenjevalni list.

Kaja Kraner, članica komisij za samozaposlene in vizualne umetnosti na ministrstvu, je na tiskovni konferenci poudarila, da sta se po nastopu Janševe vlade letos spomladi spremenila vloga in način dela komisij. Če so bili prej naslovniki mnenj strokovne komisije vlagatelji, je sedaj naslovnik minister. Mnenja, ki jih pišejo člani in članice komisij, so se zato razširila, kljub temu pa minister ostaja neizprosen in samovoljno vztraja pri cilju zmanjševanja števila samozaposlenih. Predsednica Asociacije Inga Remeta je opozorila, da ministrstvo tudi v javnih izjavah poudarja vlogo ministra, ki da preverja delo komisij. Še enkrat so poudarili, da samozaposleni in vlagatelji niso zadostno varovani. Na ministrovo odločitev namreč pritožba ni mogoča.

Na Asociaciji zato svetujejo vsem, ki se bodo prijavljali na razpis samozaposlenih in iskali priznanje pravice do plačila prispevkov, naj bodo pripravljeni na dolgotrajne postopke in to, da si bodo morali prispevke tudi po pol leta plačevati sami. Poleg novega pravilnika o strokovnih komisijah, ki bo dal ministru še večji nadzor nad tako sestavo kot tudi delom strokovnih komisij, pa lahko pričakujemo tudi druge spremembe področja samozaposlenih.

Enos Kugler je položaj, na katerega morajo biti pripravljeni prijavitelji in samozaposleni, povzel z besedami: “Zame se je odločil minister ‒ nisem se odločil sam.”

FACEBOOK ‒ Včeraj je na družabnem omrežju Facebook zaokrožila objava reperja in nadležnega protestnika Zlatka. Ministrstvo mu je poslalo odločbo, da bo izbrisan iz razvida samozaposlenih in mu bo prenehala pravica do prispevkov za socialno varnost. Na fotografiji izseka iz odločbe, ki jo je objavil na svojem profilu, lahko preberemo: “Ministrstvo je pri preverjanju pogojev po uradni dolžnosti ugotovilo, da samozaposleni Zlatan Ćordić ne izpolnjuje pogojev za vpis v razvid samozaposlenih v kulturi. V zadnjem letu s svojimi javnimi aktivnostmi in delovanjem bistveni del svojega ustvarjalnega časa namenja dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti, zaradi katere je bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi.” Zlatku bi sicer status, ki se podeljuje za pet let, potekel julija 2022. To je za zdaj edini znani primer, da je bil nekdo predčasno izbrisan iz razvida zaradi razloga, ki ni povezan niti s preseganjem cenzusa za plačilo prispevkov niti z doseženimi pogoji za upokojitev.

Ministrstvo za kulturo izkazuje pod vodstvom Vaska Simonitija nemalo ustvarjalnosti pri interpretaciji zakonodaje in uveljavljanju svoje volje. Sedaj pa smo dobili tudi potrditev, da je trenutni garnituri pod častjo slediti le črki zakona ‒ zanimata jih prožnost in dinamičnost zakonskega duha.

Zamude pri izdaji odločb za vpis v razvid in priznanje pravice do prispevkov
 / 16. 8. 2020
V čudovitih ‒ lahko bi dejali celo umetniških ‒ poletih svobodne interpretacije ministrstvo samozaposlenih tako ne obravnava kot posebej ranljive skupine razpisnemu trgu prepuščenih podjetnikov, ampak kot državne uslužbence, ki jih je mogoče odpustiti, če njihovo delo ne izpolnjuje estetskih in političnih meril naročnika ‒ vlade in slovenskega naroda. To pa je položaj, ki od birokracije okorele zagovornike in koristnike statusa potiska k temu, da še bolj odločno zagovarjajo evropske smernice identificiranja kulture s trgom, kulturnika s podjetnikom, umetnosti z “industrijo”. Pod najbolj umetniškim kulturnim ministrom tako dobivamo najbolj birokratskega umetnika.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kaj pa sedaj, ko so Zlatkota zaradi čist utemeljenih razlogov "zbrisali"? Ker ima pač dva računa in prikriva dohodke?

utemeljeni razlogi pa so kateri natančno? odlobo smo brali vsi in nikjer na njej nista omenjena dva računa in prikrivanje dohodka.

tudi, če obstaja po obstoječi pravni podlagi za njegov izbris, je organ, ki je odločbo izdal, v odločbi ni utemeljil na dejstvih.

ergo, odločba je zmazek

Anonymous: Kaj so utemeljeni razlogi? Ne razumem. To da je bil dosadn pa je nadlegoval človeka, ja.
Pa to, da so bili vedno izstavljeni računi do cenzusa kot pravijo na minsitrstvu. Samo a je to proti pravno?

Vseeno pa bi dodal, da piše na odločbi, ki smo jo brali "vsi": "Informacije se hranijo v zbirki dokumentiranega gradiva ministrstva". Torej je samo premalo informacij navedenih.

Kera histerija no, zaradi enega ornk tečneža.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness