Rapetek Extra: Homeboy Sandman & Edan

Recenzija dogodka
18. 2. 2019 - 14.30

Gala hala, Ljubljana, 15. 2. 2019

 

Organizatorji pravzaprav edine prave ljubljanske hip-hopovske serialke - Rapetka - so za prvi letošnji ameriški booking izbrali dvojec posameznikov, ki sta že vsak zase recept za odličen performans. Ameriška emsija Homeboy Sandman in Edan mesto med bolj cenjenimi raperskimi imeni podtalne ameriške hip-hop srenje gotovo zasedata že dolgo, pred časom pa sta po mnogih preteklih sodelovanjih moči združila na albumu Humble Pi, ki je izšel pri založbi Stones Throw. Homeboy Sandman, doma iz Queensa, tudi v etru in med sodelavci Radia Študent zaseda eno vidnejših mest med čislanimi hiphopovskimi imeni, Jizah ga je v Kickersih obravnaval že v izteku prejšnjega desetletja, ko je Homeboy šele dodobra zalaufal svojo rapersko kariero. Edan, poleg emsija tudi producent in DJ, ki se v obrti giblje še bistveno dlje, njegovi začetki v domačem Marylandu pa segajo še v prejšnje tisočletje, je bil pred izidom njunega Humble Pi na nekoliko daljši pavzi, medtem ko si je Sandman s serijo izdaj za že omenjeno založbo Stones Throw utrdil status enega prodornejših raperjev izven glavnega toka ameriškega hip hopa. Omenimo še dejstvo, da sta fanta doslej, sicer ločeno, vsak po enkrat že nastopila na odru Gala Hale in oba s svojima nastopoma navdušila raperske poznavalce.

Iz uvodnega bi bilo lahko sklepati, da sta Ljubljano obiskali veliki raperski imeni in da bo Gala pokala po šivih, vendarle pa se je filanje parterja, s tem pa tudi Borkino ogrevanje, končalo šele okoli pol enih zjutraj, a taka koncertna ura je le še pripomogla k odličnemu koncertnemu vzdušju. Nastopajoča sta oder zasedla na zares zanimiv, animatorski način, Homeboy je poprijel za mikrofon, Edan je stopil za gramofone in ob rapanju tudi DJ-al. Z Gala Halo sta v prvih desetih minutah izkušeno navezala aktiven stik, publiko pozivala k sodelovanju, že v toku prvih nekaj komadov pa smo se lahko prepričali v Sandmanovo zavidljivo odrsko prezenco ter samozavest, ki utemeljeno izvira iz izjemnega nivoja sposobnosti njegovega govornega aparata. Model ni le izjemen rimoklepec in tekstopisec, še pred tem je neverjeten emsi s praktično popolnim občutkom za nastop, tajming, mirnost v glasu z majkom v roki. Tudi ko ga je Edan puščal na suhem, brez podlage, je človek lajne rešetal kot za šalo, konstantno v groovu, brez ene same hibe, brez kompromisov, brez pretiranega predaha. Ko je vendarle nastopil moment Sandmanovega oddiha, je šov prevzel Edan.

Tudi Edan ni le odličen klepetač in tekstopisec, model je tudi producent ter sam svoj DJ, pravi glasbeni virtuoz! Publiki v Gali je nakazal svoj multi-praktik skill-set - medtem ko bliskovito hitro rapa, hkrati poprime še za gramofone in beatjuggla, scratcha, uporablja looper/delay. V toku večera je zaigral tudi kitaro in mini-ksilofon, z vsem tem pa ob Sandmanovem prednjačenju izza mikrofona vseskozi skrbel za izjemno dinamično instrumentalno dogajanje. Fanta sta v skrbno strukturiranem setu predstavila precej Sandmanovih vidnejših komadov, večino svoje skupne aktualne plate Humble Pi, pa tudi Edanove psihedeličnejše in funky-fresh solo komade. Z ustvarjanjem valov z bolj in manj nahajpanimi odseki sta koncert peljala v svojih značilnih oldskulaških vodah, slišali smo zares široko paleto samplanega materiala. Edan ga je v posebni točki tudi predstavil v rimani besedi, v instrumentalih je bilo tako zaslediti vse od rocka, popa, ogromno jazza, funka in drugih sestavnih delov starošolskih beatov, na katere sta fanta v igrivi lahkotnosti metala svojo zgoščeno rap poezijo.

S klasično emsijevsko situacijo prav tako igrivega in  zgoščenega medsebojnega žongliranja z verzi in izmenjave nametavanja vrstic, ki spominja na prve valove starošolskega ameriškega hip-hopa v osemdesetih, sta fanta nekajkrat oplemenitila, pa tudi zaključila svoj okoli 80-minutni set. Ne le Homeboy Sandman, tudi Edan popolnoma ustreza in upravičuje naziv mojstra ceremonije, in prav z Edanovo glasbeno virtuoznostjo koncert in dotični dvojec dobi zares posebno dodano vrednost. Oba zares vrhunska emsija, eden od njiju poleg tega še vrhunski, vsestranski glasbenik - če citiramo Sandmana - »a motherfucking pioneer« - sta poskrbela za pravo, pristno dozo enega največjih ameriških izvoznih kulturnih fenomenov. V ljubljansko Gala Halo sta Homeboy Sandman ter Edan prinesla hudo muziko, podprto s skilli, atmosfero in predvsem sproščeno, zabavno noto. Uvozila sta torej vse komponente, ki jih v svoji srži nosi good old hip-hop.

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

res sta bla wunderbar!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.