22. rdeča nit

Kulturna ali glasbena novica
17. 4. 2024 - 13.15

Zdravo! Pretekli petek je v Knjižnici Otona Župančiča potekala zaključna podelitev vseštudentskega literarnega natečaja Rdeča nit. Natečaj je letos potekal že 22. leto, podeljevali pa so nagrade za najboljšo pesem, kratko pripoved in dramsko delo. Letos je rdečo nit za poezijo prejela Alja Pušič, za kratko prozo Nejc Horvat, rdečo nit za dramsko delo pa je prejela Lučka Neža Peterlin.

Literarni natečaj Rdeča nit se je pred 22. leti začel na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Z leti je natečaj rastel in se postopoma širil po vseh slovenskih univerzah, kar se odraža tudi v rezultatih, pojasni glavni organizator natečaja Gašper Stražišar.

Izjava

Študentje in študentke tvorijo tudi žirijo. Ta se menja vsako leto – po kakšnem ključu, pove Stražišar.

Izjava

Poleg študentk in študentov v žiriji vsake kategorije sodeluje tudi en profesor ali profesorica. Ti pomoč nudijo zgolj pri izbiri ožjega izbora, nagrado pa na koncu podeli le študentski del žirije. Letos so to bili v kategoriji kratke pripovedi dr. Tomislav Virk, v kategoriji dramatike dr. Igor Žunkovič in v kategoriji poezije dr. Darja Pavlič vsi iz Filozofske fakultete v Ljubljani.

Izjava

S številčnostjo odziva vsaj študentskega dela natečaja pa so organizatorji zadovoljni. Svojo poezijo je namreč prijavilo približno 60 študentk in študentov, kratko pripoved pa okoli 50. Dramsko besedilo so oddali le trije avtorji ali avtorice. Številčnost prijav v drugih kategorijah pa ni nujno dober znak.

Izjava

Žirija je tako opravila svoje delo in iz številčnih prijav izbrala tiste najboljše. Kakšne nagrade pa si lahko obetajo zmagovalke in zmagovalci?

Izjava

Natečaj financirata Študentski svet in Študentska organizacija Filozofske fakultete, tako da so sredstva žal po besedah Stražišarja bolj borna. Vpis v sistem cobiss, ki mladim avtorjem omogoča prijavo na štipendije in pripomore k pridobivanju statusa samozaposlenega v kulturi, je tako boljši kot nič. Vseeno pa si organizatorji prizadevajo tudi za pridobitev drugih virov financiranja. 

Izjava

Poleg denarne nagrade ustvarjalcem pa obstaja želja po objavi antologije. Ta je finančno veliko večji zalogaj, saj poleg tiska predstavljata velike stroške tudi lektura in oblikovanje. Tako se objava antologije najverjetneje ne bo zgodila zlahka, lahko pa bi bila dobra popotnica za 25. obletnico festivala, ki si jo obetamo čez tri leta.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness