Nagrada za življensko delo

Okrogla miza, intervju ali pogovor
11. 11. 2012 - 17.00

Slovenski režiser in scenarist Damjan Kozole je rojen leta 1964 in je pri svojih 48 letih najmlajši dobitnik nagrade za življensko delo filmskega festivala v Rimu. Gre za MEDFEST, ki je eden najstarejših evropskih filmskih festivalov in na katerem si je publika v prejšnjih letih lahko ogledala več Kozoletovih filimov. Dobitnika nagrade za „karijero“ smo vprašali, kaj mu le-ta pomeni:

IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE

Poleg filma „Arheo“ Jana Cvitkovića je v tekmovalni program festivala uvrščen tudi film „Parada“, režiserja Srđana Dragojevića, ki je nastal v slovenski koprodukciji. Poleg igranih filmov so imeli Slovenci predstavnike tudi v tekmovalnem programu kratkih in dokumentarnih filmov, obenem pa je bila Slovenija tudi častna gostja MEDFESTA in je na ogled rimski publiki pokazala še vrsto filmov, ki so nastali v preteklih letih. Ti so bili uvrščeni v festivalski program, ki so ga poimenovali „Slovenska izložba“.

IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE

Kot je na tiskovni konferenci ob otvoritvi festivala prejšnji mesec v Rimu sporočila umetniška direktorica MEDFEST festivala Ginella Vocca, se bo festival slovenskemu režiserju z nagrado za življenjsko delo poklonil, ker »Kozole v svojih filmih odpira pomembna vprašanja in razmisleke o človekovih mejah, stiskah in tesnobah in v svojih zgodbah reflektira globoko zaskrbljenost nad sodobno družbo.« Nas pa je zanimalo, ali za vsak film scenarij in režijo naredi sam, ali pa zaupa kakšemu scenaristu:

IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE

Če povzamemo Kozoletove besede, se lahko vprašamo, ali cela regija ni pravzaprav izgubila s tem, ko so se kinemtografije ločile druga od druge? Vprašali smo o aktualnem trenutku v regionalni filmski produkciji:

IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE

Pogovor smo začeli z zadnjo nagrado, ki jo je Kozole dobil, ob pogovoru pa smo se spomnili tudi njegove prve v dolgi vrsti nagrad. Ta se je imenovala „Sedem sekretarjev SKOJ-a“.

IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE

Glasbeno opremo za ta pogovor je prispeval Damjan Kozole. Glasba je narejena za dokumentarni film o „Ulayu“, ki je v zaključni fazi nastanka. O filmih in nagradah se je z Damjanom Kozoletom ob kavi pogovorila Iva A. Boras.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.