Malteški mutni posli

Aktualno-politična novica
24. 4. 2017 - 16.49
 / OFFsajd

V Valletti, glavnem mestu Malte, so včeraj in danes protestniki pozivali k odstopu predsednika laburistične vlade Josepha Muscata. Protestnike je podprla tudi opozicijska stranka nacionalistov in njen predsednik Joseph Busuttil. Zbralo se je nekaj tisoč ljudi. Povod za proteste je bilo predvsem nedavno razkritje novinarke Daphne Caruana Galizia, v katerem trdi, da je žena predsednika vlade Michelle Muscatt lastnica podjetja Ergan, ki je bilo lani aprila navedeno v Panama Papers. Spomnimo, leakani dokumenti panamske pravne pisarne Mossack Fonseca, ki so naknadno dobili ime Panama Papers, so lani razkrili izjemno razširjenost utajevanja davkov. Obtožbo novinarke Galizie so mnogi označili kot lažno, saj ime Michelle Muscatt ni navedeno v originalnih panamskih papirjih. Dejstvo, da je žena predsednika vlade mogoče lastnica enega izmed takih podjetij, pa sicer ni edina stvar, ki malteško prebivalstvo moti glede njihove vlade. Laburistična stranka na Malti je bila leta 2013 izvoljena prav na podlagi obljub o večji transparentnosti, ki so se izkazale kot precej prazne.

Škandal, povezan z ženo predsednika vlade, tudi ni prvi škandal, povezan s Panama Papers, ki je pretresel malteško vlado. Že lani je bil ob razkritju papirjev takratni energetski minister Konrad Mizzi v njih imenovan kot utajevalec davkov. Malteški energetski minister je tako eden izmed le dveh ministrov Evropske unije, ki so jih panamski papirji takrat izpostavili. Pojasni Daphne Caruana Galizia, novinarka za razkritja korupcijskih škandalov:

Izjava

Informacija o vpletenosti Michelle Muscat v utajevanje davkov je do Galizie pricurljala od žvižgača iz zasebne banke Pilatus Bank. Slednja je že sama po sebi rahlo sumljiva, predvsem zaradi poslov, ki jih opravlja z azerbajdžanskimi pomembneži.

Izjava

Vpletenost malteških ministrov in žene predsednika vlade v panamsko utajevanje davkov je razjezilo že tako razočarano javnost. Dodatno je k protestom vodilo dejstvo, da predsednik vlade po razkritju ministra ni odstranil s položaja. Zaveznika je javnost nedavno našla v vodji opozicije, predsedniku stranke nacionalistov Josephu Busutilu.

Izjava

Opozicija si tako ponovno pridobiva podporo javnosti, ki jo je na volitvah pred štirimi leti popolnoma izgubila proti laburistični stranki. Malteška stranka nacionalistov je sicer edina opozicijska stranka v malteškem parlamentu. George Vital Zammit s katedre za politične vede na malteški fakulteti za ekonomijo in management razloži, da nacionalistična stranka na Malti sicer ne predstavlja tipične nacionalistične stranke, kot jo dojemamo drugod po Evropi:

Izjava

Laburistična stranka je leta 2013 na parlamentarnih volitvah zmagala predvsem zaradi obljub o transparentnosti. Ekonomsko se je vlada izkazala za uspešno, letos je na primer prvič predstavila gospodarski presežek, ne pa deficita. Prav tako Malta beleži eno izmed največjih stopenj gospodarske rasti v Evropski uniji. Zammit sicer opozarja, da to ni zadostno merilo za kakovost vlade:

Izjava

Korupcija ni edina stvar, ki jo Maltežani očitajo predsedniku vlade. Bolj problematične so politične odločitve, ki niso transparentne. Galizia izpostavi nekatere od teh primerov, predvsem pa sumljivo prodajo javnih malteških bolnišnic neznanemu podjetju na Britanskih Deviških otokih:

Izjava

Laburistična vlada je prav tako avgusta lani sprejela kontroverzen ukrep, s katerim je mogoče kupiti malteško državljanstvo. Cena malteških dokumentov se giblje okoli 600 tisoč evrov, pravi Zimmat:

Izjava

Predsednik vlade Muscati po ocenah Galizie ne bo odstopil. Prav tako namerava ponovno kandidirati na parlamentarnih volitvah, ki so sicer predvidene za poletje naslednje leto.

Pristojni organi s policijo na čelu so se sicer preiskovanja lotili že večkrat, vendar pa se je na primer šef policije v času laburistične vlade zamenjal že petkrat. Galizia današnji Offsajd zaključi z mislijo, da je izredno problematično prav dejstvo, da so mediji v teh preiskavah nosili pomembnejšo vlogo kot pa pristojni organi.

Izjava

OFFsajd je pripravila Lana.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness