Šimpanzi delijo hrano

Šimpanzi delijo hrano

Aktualno-politična novica
12. 10. 2018 - 7.05

Sodelovanje in deljenje hrane med živalmi zaposluje raziskovalke in raziskovalce, ki skušajo razumeti, zakaj živali raje ne prihranijo hrane zase. Hrane si namreč ne delimo le ljudje, pač pa to počno tudi druge živali. Raziskovalke in raziskovalce Inštituta Maxa Plancka v Leipzigu je zanimalo, s kom in kdaj si  delijo hrano šimpanzi.

V raziskavi so slabi dve leti spremljali dve skupini šimpanzov v gozdovih Nacionalnega parka Tai na Slonokoščeni obali. Zelo zaželena šimpanzja hrana so meso, med in različni večji sadeži. Raziskovalke in raziskovalci so zato spremljali deljenje tovrstne hrane. Ob tem so merili njihovo vedenje, predvsem so se osredotočili na socialne vezi šimpanzov in na to, kateri šimpanzi so si hrano delili med sabo. Socialne vezi so merili s štetjem primerov negovanja med pari šimpanzov. Deljenje hrane pa so zaznali, ko je osebek, ki je imel hrano, to delil z drugim, ki ga je ponavadi zanjo prosil. Poleg vedenja so merili tudi raven hormona oksitocina v šimpanzih pri obeh skupinah.

Po analizi velikega nabora podatkov so odkrili povezave med deljenjem hrane in socialnimi vezmi. Tisti šimpanzi, ki so si bili blizu in so pogosteje negovali drug drugega, so si tudi pogosteje delili hrano. Analiza je tako pokazala, da bolj ko je bilo verjetno, da bo šimpanzom njihova usluga prihodnjič vrnjena, bolj verjetno je bilo, da so si hrano delili. V primeru skupinskega lova pa so hrano delili s tistimi, ki so sodelovali pri lovu. To bi lahko označili kot neke vrste deljenje hrane v zahvalo za pomoč. Ravni oksitocina v urinu šimpanzov, udeleženih v deljenju hrane, so bile pri tem povečane.

V preteklih raziskavah so deljenje hrane raziskovalke in raziskovalci pripisali predvsem nadlegovanju prosilcev za hrano. A šimpanzi v Nacionalnem parku Tai si hrano kar pogosto delijo s svojimi zaveznicami in zavezniki. O funkciji oksitocina pa raziskovalke in raziskovalci v študiji ne razpravljajo. Ta hormon je očitno udeležen tudi pri utrjevanju sodelovanja med posameznimi živalmi v različnih skupinah, ne glede na to, ali so posameznice in posamezniki tudi sorodstveno povezani. S prijatelji si je torej vedno fino deliti hrano, tudi če so tvoji prijatelji drugi šimpanzi.

S šimpanzi bi si sadje delila tudi Zarja.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.