Nov most za Most na Soči

Aktualno-politična novica
8. 8. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Krajani so korakali iz vseh štirih dolin v zgornjem Posočju. Nekateri so hodili v tišini, spet drugi so kramljali s svojimi sopotniki. Šli so na Most in šli so na zbor krajanov, v zraku pa je viselo zgolj retorično vprašanje - Kakšen le bo naš nov most?

Govorice o novem mostu, ki naj bi ga zgradila Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, so že dobro razjedale krajane Tantadrujevega rojstnega kraja, Mosta na Soči, nihče pa zares ni vedel, kako bo most izgledal. Se bo prek njega dalo sprehajati? Bo končno urejen pločnik na prometni cesti, ki preko mosta na Mostu na Soči vodi v Novo Gorico ali pa v Tolmin? Morda najpomembneje - ali bo novi most sploh omogočal nadaljevanje vsakoletne tradicije skokov v Sočo? Krajani so svoja vprašanja naslavljali na Občino Tolmin, toda povečini so naleteli na molk.

"Po naših informacijah dokončna podoba še ni dorečena. Ker gre za državno cesto, je upravljalec Direkcija za ceste, morda vam tam dajo več informacij."

Evropski keš na 2300m nadmorske višine
 / 22. 1. 2018

Direkcija se je za prenovo mostu odločila zaradi njegove dotrajanosti. Kljub velikemu simbolnemu pomenu, ki ga ima most za Most na Soči, sam po sebi ni kulturno zaščiten, tako da se namesto njega vsaj pravno gledano lahko zgradi kakršenkoli objekt. Do načrtov za nov most so se krajani dokopali izključno po lastni iniciativi - sami so na portalu javnih naročil poiskali načrte in jih našli skoraj tik pred začetkom izvedbe projekta, ko je bil zanj že izbran izvajalec. Takrat so ugotovili, da jim načrtovani most sploh ni po godu. Namesto kamnitega loka, ki zdaj ločuje akumulacijsko jezero Soče na eni in soška korita na drugi strani, je direkcija nov most začrtala kot navaden nadvoz. Krajani so se, ko so končno izvedeli za načrt, na zboru krajanov uprli novemu mostu in ga zavrnili. O načrtovani gradnji mostu na Mostu na Soči smo se pogovarjali s članicama delovne skupine pri krajevni skupnosti, Tino Bremec in Ano Hawlino. Bremec razloži ozadje spora med Direkcijo za infrastrukturo, Občino Tolmin in krajevno skupnostjo:

Izjava

Občina Tolmin je bila z načrti za nov most seznanjena že prej, predstavila pa jih je le izbranim članom krajevne skupnosti Most na Soči. Župan Tolmina Uroš Brežan po besedah Bremec drugim krajanom ni dovolil na predstavitev, četudi so bolj strokovno usposobljeni za presojo o urbanistični umeščenosti novega mostu v prostor.

Izjava

Kmalu zatem, ko so izvedeli za načrte, se je na Mostu oblikovala delovna skupina pri krajevni skupnosti, ki je sestavljena iz devetih članov, različnih lokalnih prebivalcev, ki so strokovnjaki za področja od arhitekture in gradbeništva do turizma. Sklicali so prvi, neuradni zbor, na katerem so krajanom predstavili načrte:

Izjava

Prav tako so v delovni skupini sestavili dokument, v katerem so zbrali različne spise in argumentacije o tem, zakaj predlagana rešitev ni sprejemljiva za nov most na Soči.

Izjava

Krajani so na uradnem zboru krajanov, ki ga je sklical župan, s približno 80 odstotki glasov zavrnili predlog. Predstavnik Sektorja za ceste Direkcije RS za infrastrukturo Tomaž Willenpart je krajanom najprej skušal odsvetovati, da projekt zavrnejo, kasneje pa privolil v to, da sami, s pooblastili občine, poiščejo arhitekturno rešitev, ki jim odgovarja.

Izjava

Arhitekti so zasnovali štiri možne načrte za nov most in jih predstavili krajanom, ti pa so na zboru izbrali tistega, ki predvideva pot za pešce in kolesarje, ki je ograjena od ceste. Kar je morda najpomembneje, je, da je na izbranem projektu predvideno tudi mesto za skakalnico.

Izjava

V sklopu izgradnje mostu pa so arhitekti zasnovali še izgradnjo pločnika od mostu do placa, glavnega trga. Most bi se na ta način lepo vklopil v kraj, prav tako pa bi krajani končno dobili varne pešpoti. Zalomilo se je ravno pri izgradnji pločnikov, pri fazi dva, ki predvideva, da se eno od hiš tik ob cesti premakne za približno deset metrov. Pogajanja za izgradnjo faze dva med občino in lastnikom hiše so se zataknila, tako da se zadnjih šest mesecev nič ne premika, kljub temu da je lastniku hiše v interesu, da se hiša premakne, in je za to že predhodno dobil gradbeno dovoljenje. Na Občini Tolmin na vprašanja, v kateri fazi projekta so trenutno, in kako bo občina postopala v povezavi s sporno hišo, niso želeli odgovarjati.

O vprašanju vrnitve Narodnega doma v Trstu
 / 13. 8. 2018

Bremec in Hawlina ocenjujeta, da sta tako Direkcija kot Občina Tolmin pri načrtovanju mostu postopali nekorektno. Občina bi kot soglasodajalka morala Direkciji postaviti ustrezne projektne pogoje, ki bi onemogočili, da se projekt sploh izvede na tak način. Hawlina pa poudarja, da bi že sama Direkcija morala bolj premišljeno oceniti, kakšna je narava mostu, kot ga Most na Soči kot turistično-rekreativni center Občine Tolmin zares potrebuje.

Arhitekturna rešitev, kot so jo izglasovali krajani, seveda predstavlja večji strošek, kot je bilo prvotno zamišljeno. Stroške izgradnje prvotno načrtovanega mostu bi v celoti pokrila država prek Direkcije za infrastrukturo. Občina Tolmin je izkazala pripravljenost pokriti stroške, nastale z novim načrtom. Hawlina hkrati opozarja, da je ta strošek na strani občine morda nepošten, saj bi, če bi Direkcija pravilno postopala, morala stroške izgradnje v celoti pokriti država.

Izjava

Premislek o mostu na Mostu na Soči pa za Hawlino ni le premislek o enem objektu kot takem, temveč hkrati tudi boj za arhitekturno in urbanistično neokrnjenost, ki v Posočju še obstaja. V bližini Mosta na Soči, v še manjšem kraju Bača pri Modreju, ki šteje skupaj 153 prebivalcev, so si krajani na podoben način izborili ograjo na mostu, ki je drugačna od prvotno načrtovane. Prav lokalno prebivalstvo je po mnenju Hawline lahko akter, ki nasprotuje nedomišljenim državnim projektom.

Izjava

Če se gradnja novega mostu na Mostu na Soči prične v bližnji prihodnosti, imate morda 11. avgusta zadnjo priložnost, da se udeležite skokov v vodo v njihovi tradicionalni obliki, s starega kamnitega mostu. Zmagovalcu se obeta bogata denarno-mesna nagrada.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness