|| NAJ TUJA TOLPA BUMOV 2015 || ARCA: Mutant

Recenzija izdelka
2. 1. 2016 - 19.00

Mute, 2015

prvotno objavljeno: 27. 11. 2015
http://radiostudent.si/glasba/tolpa-bumov/arca-mutant

 

Po letu odmora se venezuelski producent Alejandro Ghersi, znan predvsem pod vzdevkom Arca, vrača z novo dolgometražno izdajo, svojim drugim samostojnim albumom Mutant. Arca že od svojih EP-jev Stretch 1 in Stretch 2, izdanih pred tremi leti, velja za presenetljivo nadarjenega producenta, pri katerem se poslušalec lahko še prepogosto ustavi že pri sami kvaliteti produkcije. A poleg tehničnih veščin mu je pri njegovi karieri, ki vsebuje sodelovanje s Kanyejem Westom, FKA Twigs in Björk, nedvomno koristila tudi njegova sposobnost zelo iskrene introspekcije, ki jo je kasneje prenesel v bogat in dinamičen zvočni spekter. Nekaj, kar se zdi na albumu Mutant izraženo bolj kot kadarkoli prej.

Medtem ko se je pri njegovih EP-jih lahko še špekuliralo, s katerimi žanri upravlja oz. jim prinaša svežino, se njegov drugi polnopravni album od tega precej ali celo dokončno oddalji. Na Mutantu Arca z vsako skladbo postopoma razkriva svojo prostrano zmožnost ustvarjanja abstraktnih zvočnih kompozicij. A kar je verjetno najbolj drzen korak, je njegova občutna čustvena vpletenost v vsak trenutek posameznih skladb, ki se za povrh še zlijejo med sabo v dramatično plovbo, polno nepričakovanih dvigov in spustov. Arca je v enem izmed svojih intervjujev omenil, da s svojim delom skuša izoblikovati svojo alter osebnost oz. skuša skozi glasbo ustvariti novega sebe. Nekaj, kar je v njegovi glasbi skozi čas puščalo unikatni pečat in mu pomagalo pri odstopanju in opaženosti. Zato je mogoče čudno, da se je sedaj, ko je že vzpostavljen kot nepogrešljiv člen v razvoju elektronske glasbe, odločil za tako oseben in posledično težje dostopen album. Nekaterim dosedanjim poslušalcem njegove glasbe bi ta album lahko predstavljal nov dragocen vpogled v njegovo izražanje, medtem ko bi za druge lahko veljal bolj kot darilo samemu sebi.

Mutant v primerjavi s prejšnimi izdajami stoji nekako v kontrastu, saj se ne ukvarja toliko s poustvarjanjem sebe, temveč se osredotoči na razumevanje sprememb v lastnem sprejemanju sveta okoli in znotraj sebe. Zarad tega je album tokrat tudi mračnejši,

kot bi sicer od Arce pričakovali. Brez umetničenja in prikrite ali izzivalne lahkotnosti, kar je njegove prejšne skladbe pogosto spremljalo, se Arca pri Mutantu na videz popolnoma prepusti refleksiji svojega doživljanja, brez olepšav in brez jasnih odgovorov ali smernic znotraj skladb.

Kvaliteta albuma pa ne tiči le v intenzivnem podoživljanju občutkov, ki jih Arca na plati stresa iz izkušenj svojega življenja. Brez konteksta elektronske glasbe, v katerem njegova produkcija absolutno blesti, album ne bi bil tako zanimiv. Četudi je album manj orientiran h klubskim ritmom kot njegove izdaje poprej, je na Mutantu še kako prisotna surova energija klubskega ozvočenja. Zvočno je album, še posebej na višjih glasnostih, spektakel, ki navidezno za vsakim detajlom skriva več karakterja, kolikor ga je zmožno v danem trenutku zaužiti. A toliko kot je album vsebinsko močan, je tudi zalogaj kar se tiče preglednosti. Ni namreč preveč jasno oblikovan in včasih lahko izgleda kot poljubna zbirka ozvočenih osebnih vtisov. Prehodi med skladbami so fluidni toliko, kolikor so nepredvidljivi razpleti znotraj skladb samih. Tudi po več poslušanjih je težko predvideti razpoloženje za naslednjo frazo, kar pa seveda postane bolj razumljivo, če album vrnemo v kontekst Arcove introspekcije ter lastno negotovostjo v življenju, v različnih merah inherentno vsem ljudem.

Čeprav je Mutant verjetno Arcov najbolj dezorientirajoč proizvod do sedaj, ki bo zagotovo obstoječe poslušalce razdelil, je verjetno tudi njegov konceptualno najbolj močan izdelek, o katerem se bo kljub poznojesenski izdaji govorilo še najmanj naslednje leto kot o enem izmed definitivnih albumov 2015.

 

 

NAJ TUJA TOLPA BUMOV 2015:

ARCA: Mutant
KENDRICK LAMAR: To Pimp a Butterfly
PRURIENT: Frozen Niagara Falls

CHELSEA WOLFE: Abyss
SOPHIE: Product
ONEOHTRIX POINT NEVER: Garden of Delete
BATTLES: La Di Da Di
DEATH GRIPS: The Powers That B
SUFJAN STEVENS: Carrie & Lowell
10 ZS: Xe
11 LEVIATHAN: Scar Sighted
12 KODE9: Nothing
13 BJÖRK: Vulnicura
14 GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR: Asunder, Sweet and Other Distress
15 BADBADNOTGOOD & GHOSTFACE KILLAH: Sour Soul
16 ISKRA: Ruins
17 HOLLY HERNDON: Platform
18 EARL SWEATSHIRT: I Don't like shit i don't go outside
19 SLEAFORD MODS: Key Markets
20 GOLDEN RULES: Golden Ticket
21 BENJAMIN CLEMENTINE: At Least for Now
22 ZU: Cortar Todo
23 OWINY SIGOMA BAND: Nyanza
24 JLIN: Dark Energy
25 NATURAL SNOW BUILDINGS: Terror's Horns + The Ladder
26 LIGHTNING BOLT: Fantasy Empire
27 AÏSHA DEVI: Of Matter and Spirit
28 HIGH5: Schengengang
29 JME: Integrity>
30 A PLACE TO BURY STRANGERS: Transfixiation
31 KAMASI WASHINGTON: The Epic
32 JIM O'ROURKE: Simple Songs
33 LOW: Ones And Sixes
34 VINCE STAPLES: Summertime '06
35 MIKE COOPER: Fratello Mare
36 MATANA ROBERTS: Coin Coin Chapter Three - River Run Thee
37 DEATH'S DYNAMIC SHROUD.WMV: I'll Try Living Like This
38 ALGIERS: Algiers
39 JOHN ZORN | THE DREAMERS: Pellucidar | A Dreamers Fantabula
40 HELM: Olympic Mess
41 MOUNT EERIE: Sauna
42 10TH LETTER: Portals & Compasses
43 BIXIGA 70: III
44 GNOD: Infinity Machines
45 SUN KIL MOON: Universal Themes
46 PEARSON SOUND: Pearson Sound
47 MUTOID MAN: Bleeder
48 JULIA HOLTER: Have You in My Wilderness
49 THE DEAD WEATHER: Dodge and Burn
50 RATATAT: Magnifique

 

http://radiostudent.si/glasba/dj-grafiti/pimpati-leto-2015

 

Aktualno-politične oznake: 
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

kje je pa razvrstitev vseh ostalih? :P

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness