Jeff Mills

Oddaja
27. 5. 2022 - 10.10

f: Mark Kucler 

Minuli vikend smo nepričakovano dobili priložnost za intervju z enim največjih techno imen vseh časov. 

Pogovarjali smo z ameriško techno ikono, ponosom Detroita, legendarnim didžejem, ki si je že v 80. letih zaradi svojega rokohitrskega, tehnično osupljivega miksanja prislužil nadimek The Wizard, soustanoviteljem vplivnega militantnega techno kolektiva Underground Resistance, vodjo kultne založbe Axis Records, ki obratuje že od leta 1992, soodkriteljem minimal techna (leta 1996 je pri založbi Axis izšla pionirska plošča Roberta Hooda Minimal Nation), enim prominentnejših afrofuturistov med techno producenti ter vsestranskim premišljevalcem odnosov med glasbo, tehnologijo in prihodnostjo... Dame in gospodje, eden in edini, Jeff Mills.

»Man From Tomorrow« se je Ljubljani ustavil v sklopu praznovanja 33. obletnice ljubljanskega kluba K4, kjer je svoj štiriurni set podaljšal za dodatne pol ure (če bi mu dovolili, bi menda vrtel še naprej). Še pred tem smo ga po popoldanskem spancu, ki si ga je privoščil po letu iz Münchna, ujeli za mizo nekega ljubljanskega hotela. Prvotno načrtovani 20-minutni intervju se je spontano razvil v enourni pogovor.

Mills izžareva posebno avro. Je prefinjen in preudaren sogovornik, ki besede izbira počasi. Podaja jih z umirjenim in toplim tonom, med govorom pa te gleda v oči. Le ko išče pravo besedo, mu oči zatavajo drugam po prostoru. Na trenutke mu je pogled ušel skozi okno za mojo glavo, proti grajskemu griču.

Na koncu pogovora mi je razkril, da ima spomin na nek najbolj nenavaden in izjemen rejv iz začetka 90. let, kjer je vrtel v neki (kraški?) jami, v katero si stopil skozi zelenje, ki je zakrivalo vhod... In da se mu zdi, da bi to lahko bilo v Sloveniji, morda celo nekje v okolici ljubljanskega gradu (Se komu kaj sanja? Je bil kdo morda na podobnem rejvu v okolici?). Hkrati priznava, da je preprosto videl preveč krajev tega sveta in so se mu spomini, posebej tisti iz zgodnjih 90. let, med sabo pomešali.

Ne glede na njegovo dolgoletno obsedenost z vesoljem je vtis, ki ga pusti na sogovorniku, občutek prizemljenosti in iskrene skromnosti. Govorili smo o njegovih poslušalskih navadah, novem albumu MIND POWER MIND CONTROL, umetnosti didžejanja, nastopanju po malih klubih, zgodnji detroitski sceni, ameriški glasbeni industriji, izvorih minimal techna, evoluciji in prihodnosti žanra, ki ga je s svojo vizijo sooblikoval v zadnjih 33 letih, nedavno preminulemu Vangelisu in še marsičem.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Prijeten intervju.

Mal je Fotr pomešal Blade Runnerja in Odisejo, ampak nič hudga...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness