Nacionalizem, utopija, umetnost

Kulturna ali glasbena novica
19. 3. 2019 - 15.10

Drage poslušalke, pozdravljene v Kulturnih novicah. V GalerijaGallery se danes ob 19. uri otvarja samostojna razstava Emila Memona Mishima Film A Killer Show. Memon je po študiju na umetniških akademijah v Firencah in Ljubljani specializacijo zaključil na Pratt Institute v New Yorku, kjer je v zadnjih desetletjih deloval kot glasbenik in vizualni umetnik, a tudi kot kurator ter pisec. Začetek marca se je po 36-letni odsotnosti, nazadnje je samostojno razstavljal leta 1982 v Škucu, vrnil na domačo umetniško sceno. V Projektni sobi SCCA sta skupaj s kuratorko Barbaro Borčić njegovo preteklo in trenutno delo sintetizirala v avdio-vizualno instalacijo Three Steps to Madness. Del instalacije, predstavljene v prostorih SCCA, je bila serija del, povezanih z umetnikovim nastajajočim filmom Mishima Film.

Razstava Emila Memona v projektni sobi SCCA in premiera nove uprizoritve Tartuffa
 / 1. 3. 2019

V GalerijiGallery bo umetnik proces nastajanja filma postavil v središče. Na razstavi bodo predstavili projekt Mishima Film, ki nastaja od leta 2014, a ne gre zgolj za film, gre za proces in dela, ki so nastala v povezavi z njim, vključno s konceptualizacijo, printi in fotografijami. Več o razstavi in nastajajočem filmu nam pove Viktor Bernik iz GalerijaGallery.

IZJAVA

Navdih za ustvarjalni proces je Memon našel v japonskemu povojnemu pisatelju Mishimi, v marsikaterem pogledu kontroverzni in dvoumni personi: na eni strani velik privrženec nacionalizma, militarizma in kulta samurajev kot načina borbe proti zahodnim kapitalističnim vrednotam, a hkrati izrazito humanističen v svoji umetnosti. Memon v njegovo vlogo postavlja žensko igralko. O razlogih za to odločitev oziroma umetniško strategijo ponovno Bernik ...

IZJAVA

Od japonskih se za konec selimo še k srbskim literatom. V goste prihaja pisatelj Marko Vidojković, eden bolj poznanih srbskih pisateljev nove generacije in avtor v slovenščino nedavno prevedenega romana Res vam hvala. V Srbiji velja Vidojković za literarno zvezdo, ima svojo televizijsko oddajo, angažiran pa je tudi politično. Danes ob 19. uri se bo v Daktariju z njim pogovarjal naš radijski sodelavec Simon Smole, ki nam tudi obelodani tematike, o katerih bo tekla beseda na današnjem literarnem večeru.

IZJAVA

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zanimivo je blo, koncno nismo zehali...

Zanimivo je blo, koncno nismo zehali...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.